Krusevo-Etno grad! :) - **Hvala ti sto jos si tu**

**Hvala ti sto jos si tu**

Ako postoji sjaj na zemlji onda je to u tvojim ocima Ako postoji bol onda je to zivot bez tebe... Zapjevaj mi nekad,tamo gore,da ti ne zaboravim glas Nasmij mi se ponekad,al' ono glasno...da me probudis iz ovog ruznog sna u kojem moram da zivim...

27.07.2009.

Krusevo-Etno grad! :)


U toku narednog mjeseca Kruševo će biti "preseljeno" u prošlost, pa komiti,Turci, djevojke u gradskoj nošnji iz vremena Ilindanskog ustanka, da bi putnicima i gostima objasnilo život, slavnu prošlost, tradicije, junaštva i povijesna bogatstva ovog gradića


Simboličnim puštanjem golubova, večeras je počeo projekat "Kruševo - etno grad".

Svečano otvaranje se održalo u Makodoniumu, a "Kruševo - etno grad" otvorenim proglasili su predsjednik Gorge Ivanov i ministrica za kulturu Elizabeta Kančeska-Milevska.

- Ovo je odlična mogućnost da se njeguje ono što imamo kao nasljedstvo, ono što treba sačuvati za buduće generacije i pokazati svim onim dobronamjernicima koji žele saznati kakav je bio život prije sto godina i u prošlosti. Inicijativa je prekrasna i podržana je od Vlade i Ministarstva za kulturu. Treba biti primjer za druge gradove kako da obnavljaju i promoviraju tradiciju u turističke ciljeve, izjavio je predsjednik Ivanov.

Ministarstvo za kulturu je podržalo manifestaciju sa jedan i po miliun denara preko Muzeja u Kruševu. Ministrica Kančeska-Milevska istiće da "Kruševo je bogato sa slavnom povijesti i običajima. Te običaje njeguju vrijedne ruke njegovih građana: preko vezova, preko održavanja tradicije. Preko projekta će oživjeti slavna povijest, pokrenut će smanjenje nezaposlenosti.

Građani su zadovoljni, prave ponovo stare vezove, ponovo šiju odjeću iz slavne prošlosti. Sa projektom je Kruševo i na ovaj način postalo turistička destinacija, izjavila je ministrica.

Projektom je angažirano oko 400 Kruševljana. - Ovo je samo početak kako bi projekt zaživio još mnogo godina. Početak i jednog kulturnog događaja, istiće inicijator Ranko Petrović- Predsjednik Ivanov i ministrica Kančeska Milevska posjetili su u Kruševu i grob Toše Proeski.

Puti Gluli i Ali Paša ponovo u Kruševu

Žitelji Kruševa su zadovoljni zadaćom da predstave kulturnu, slavnu prošlost, ali i obnavljanjem tradicije.

Sa komitima je Puti Guli. - Predstavljam velikog vojvodu. Objasnit ću tko je bio Puti Guli, veliki makedonski junak, kaže Kruševljanin Vlado Lazarevski.

Desetine domaćica tri mjeseca su šile i izrađivale nošnju i gradsku, komitsku i tursku odjeću.
- Cilj nam je dohvatiti trenutak iz 1903, privlačeći turiste, objasniti im život u prošlosti, kaže mlada Blagica.

Kruševljanin Ile Mojčeski je obučen kao Turčin. - U suštini, ja sam Ali Paša Janinski. Ja predstavljam tursku naciju koja je živjela na ovim prostorima pet vijekova. Nekoliko dana sam učio turcizme, specifične kako bih objasnio kako je bilo u to vrijeme. Mi mladi trebali bi pomoći u promociji Kruševa. Svi smo volonteri, dajemo sve od sebe, kaže on.

vecer.com.mk
**Hvala ti sto jos si tu**


Banner bloga
BannerFans.com